Mindfulness - Holland
Castricum en omgeving
Lid VMBN categorie 1
Ga naar de inhoud
Mindfulness voor mensen met (beginnende) dementie en mantelzorgers

"Wat ik vooral heb gemerkt, is dat ik heel dicht bij mijn emoties ben gekomen. Vanuit mezelf mezelf ben ik een ratio mens. Iemand die vooral kijkt naar oplossingen en zal proberen via deze weg grip te krijgen op de situatie. Dat was al vanaf het begin een lastig proces, want er is geen oplossing. Er zijn slechts problemen waar je tegen aan loopt die dan een oplossing verdienen. Maar het onderliggende probleem, de dementie die mogelijk zal verslechteren, los ik niet op. Beiden hebben we in de loop van de eerste maanden geprobeerd om het leven weer op te pakken. Eigenlijk geen aandacht te schenken aan de dementie. Nog net niet ontkennen, maar het leek er een beetje op. Dat was natuurlijk gedoemd te mislukken. Peter is gaan vechten. Tegen zijn depressie, tegen alle symptomen van zijn ziekte. Dat maakte het leven voor hem niet beter. Dit was de situatie toen we met de training zijn begonnen.
Peter vecht nog steeds en zal dat ook niet gemakkelijk loslaten. Hij is zo en dit is zijn manier om ermee om te gaan. Wel zoekt hij regelmatig via de oefeningen rust. Dat lukt dan ook.

Een gat in je geheugen is nog geen gat in je bestaan.
Voor hem heel kostbaar. Door de oefeningen ben ik diep in mezelf bij alle emoties uitgekomen, die dit proces voor mij heeft meegebracht. Een enorm verdriet om verlies. Een verdriet, dat er op alle fronten uitbreekt. Door de oefeningen en het voelen wat er nu is, kon ik er niet meer omheen. Ofschoon het pijnlijk is, is het ook goed."

TANDEM
Het voorgaande is een verslag van een mantelzorger die samen met haar partner de mindfulness aandachtstraining heeft gevolgd, zoals geïntoduceert via het TANDEM project in samenwerking met het Alzheimer centrum Limburg. De training is gericht op mantelzorgers die samen met hun zorgvrager de training komen doen. Groepjes van 6 tot maximaal 8 personen kunnen hier aan deelnemen.
Waar het om gaat is het beter leren omgaan met levensveranderende situaties, vanuit een accepterende, compassievolle houding. De oefeningen zijn gelijk aan de oefeningen uit de gangbare mindfulness. Met dit verschil dat de oefeningen meer aangepast zijn voor mantelzorgers en mensen met beginnende dementie.

Hoe gaat deze training in zijn werk?
Na aanmelding volgt een intakegesprek, in principe bij u thuis. Hierin bespreken we de ins en outs van de training en kunt u inschatten of de training wat voor u is.  De training duurt 8 weken plus een verdiepingsochtend. De training is qua inhoud hetzelfde als de gewone 8 weekse training, maar heeft wat meer hulpmiddelen gericht op mensen met vroegtijdige dementie. De oefeningen kunnen zittend op een stoel worden gedaan.
Aangepast oefenen
Het oefenen thuis wordt vergemakkelijkt door het lesmateriaal zoals audio opnames, een werkboek en geheugenkaarten. Als u toch op bepaalde momenten vast loopt in het oefenen, is de trainer bereikbaar om u te ondersteunen hierin.

Locatie
Omdat deze trainingen regionaal worden aangeboden, zijn de locaties in overleg en in de directe omgeving. Locaties zijn goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Start:
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn zal er een dag in de ochtend, of middag worden ingepland om met de training te starten.

Prijs:
Deze training kost € 450,- euro per deelnemer. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de training gedeeltelijk vanuit de AV of hebben speciale regelingen voor mantelzorgers. Bij onvoldoende inkomen of verzekering is het de moeite waard om contact met de gemeentelijke WMO op te nemen om te bezien of deze de training vergoeden.
Mindfulness Holland.nl is de naam van de website van Volker Hinten Mindfulness trainingen te Castricum. De trainingen worden regelmatig aangeboden en kunnen op basis van open inschrijvingen worden gevolgd. De training kost € 350,- De trainer is VMBN categorie 1 gecertificeerd, waardoor er meestal mogelijkheid is op een vergoeding via de AV van uw ziektekosten.

www.mindfulness-holland.nl
Eerstvolgende trainingVooralsnog ivbm Covid geen groepstraining
Individueel
Op afspraak
Meditatiegroep zondag tussen 9.30 en 11.30
Agenda
Over  Mindfulness Holland
1
2
3
Terug naar de inhoud